![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 22.09.2002 Skąd: W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No wlasnie... Mam $netto w ktorej jest przypuscmy "74,50". Wstawiam to do bazy MySQLa ale widze tam jedynie "74.00". Problem jest w tym, ze musze zamiast "74,50" wstawiac "74.50". Znacie jakas funkcje ktora zamieni "," na "." :?: :?: :?:
THX |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 717 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2002 Skąd: Wolsztyn..... Studia: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 602 Pomógł: 0 Dołączył: -- Skąd: W - WA -> GRO Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat
To jest bledny sposob myslenia z programistycznego punktu widzenia (ale to madrze zabrzmialo) ![]() To jest rozwiazanie twojego problemu!!! -------------------- Zanim zadasz pytanie, zawsze wczesniej zajrzyj do manuala ( pl.php.net/manual/pl/ ).
Szukasz skryptow - www.hotscripts.com |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 717 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2002 Skąd: Wolsztyn..... Studia: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat To jest bledny sposob myslenia z programistycznego punktu widzenia (ale to madrze zabrzmialo)
![]() To jest rozwiazanie twojego problemu!!! Pewnie masz racje, ale Twojego rozwiazania nie znalem ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 602 Pomógł: 0 Dołączył: -- Skąd: W - WA -> GRO Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czasem warto postudiowac literature, ktora jest namacalna (istniejaca w naszym swiecie w postaci fizycznej)
![]() -------------------- Zanim zadasz pytanie, zawsze wczesniej zajrzyj do manuala ( pl.php.net/manual/pl/ ).
Szukasz skryptow - www.hotscripts.com |
|
|
![]()
|
|
jak moge miec cos za darmo to po co placic
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 294 Pomógł: 0 Dołączył: 9.04.2002 Skąd: miejscowosc Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat jak moge miec cos za darmo to po co placic
![]() Nic Ci książki nie zastąpi :!: ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 87 Pomógł: 1 Dołączył: 22.04.2002 Skąd: Szubin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Też miałem ten problem, ale obszedłem go nieco inaczej (czyt. "dziwniej"):
Kod if (is_numeric($cena_d))
{ $cena_d = strtr($cena_d, "," , "."); $cena_d = ($cena_d*100); } i zapis do bazy. Odczyt z bazy jest lepszy: Kod if (is_numeric($cena_d))
{ $cena_d = $cena_d/100; $cena_d = strtr($cena_d, "." , ","); } Rozwiązanie jest nieeleganckie ale działa. A to najważniejsze. Problem kiedyś miałem z wyświetlaniem dwóch liczb po przecinku (jeśli chodzi o wyświetlanie ceny) Oto rozwiązanie, które otrzymałem (powala): Kod $cena_d = ($cena_d/100)+0.000001;
$cena = substr_replace($cena_d, "", strlen($cena_d)-4, 4); $cena = strtr($cena, "." , ","); Działa do dziś. LeWaR |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 398 Pomógł: 0 Dołączył: -- Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Użycie setlocal jest oczywiście słusznym posunięciem, ale jeśli ktoś potrzebuje nieco większej elastyczności przy wyświetlaniu liczb to polecam: number_format();
Kod $suma=1623000.459;
//suma ma postać: 1623000.459 $suma_sformatowana=number_format($suma, 2, ",", " "); //suma_sformatowana ma postać: 1 623 000,46 Szczegóły w manualu. -------------------- cease this long, long rest / wake and risk a foul weakness to live / when it all comes down / watch the smoke and bury the past again / sit and think what will come / raise your fears and cast them all away
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 51 Pomógł: 0 Dołączył: 19.04.2002 Skąd: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tja... jasne, ja nabyłem bez głębszego zastanowienia biblię php... i co? Nic ciekawego... i tak kożystam tylko z manuala php, jeżeli mnie coś interesuje
![]() Cytat Cytat jak moge miec cos za darmo to po co placic
![]() Nic Ci książki nie zastąpi :!: ![]() ![]() -------------------- revolution, the only solution
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 08:42 |